Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) telah ditubuhkan pada 1 Julai 1956 di bawah Ordinan Kemajuan Tanah 1956.
 
     | 
CPO : RM 5,308.50 (per tan)
soalan lazim2 hubungi kami2 aduan2 petalaman3
Berita Terkini Program Pembangunan Peneroka : Hab Lembu Pedaging FELDA Sahabat

PROGRAM PEMBANGUNAN PENEROKA: HAB LEMBU PEDAGING FELDA SAHABAT

 ppplembu1

Sejumlah 2,100 ekor lembu akan diterima oleh peneroka FELDA Sahabat sehingga Jun 2022 secara berperingkat bagi menjalankan penternakan berkonsep integrasi dan trading mensasar menjadi peneraju kepada dasar sekuriti makanan negara.

ppplembu2

Hab Lembu Pedaging memperkasa rancangan dengan penglibatan Koperasi Sahabat 1-5 yang akan memberi manfaat kepada seramai 871 ahli koperasi terdiri daripada peneroka di Gugusan FELDA Sahabat

ppplembu3

Warga peneroka Gugusan FELDA Sahabat akan meraih manfaat dalam bentuk dividen tahunan mencecah RM4,000 pada tahun ke-4 selain membuka peluang pekerjaan kepada generasi baharu FELDA.

ppplembu4

Inisiatif Kerajaan melalui FELDA akan membuka peluang-peluang pekerjaan kepada generasi baharu FELDA Sahabat. Hab Lembu Pedaging FELDA Sahabat disasar menjadi peneraju kepada dasar sekuriti makanan negara.

ppplembu5

Hab Lembu Pedaging melalui Program Pembangunan Peneroka (PPP) ini akan memperkasakan koperasi rancangan di mana ia turut dilaksanakan dengan penglibatan Koperasi Sahabat 1- 5.

ppplembu6

Tanah bertuah negeri Sabah dipilih sebagai Hab Lembu Pedaging atas faktor status 'bebas penyakit' dan FELDA Sahabat mempunyai tanah yang luas untuk sistem penternakan lembu secara integrasi.

Kaji Selidik Portal