Media Gallery Latest News Inisiatif FELDA Kepada Generasi Baharu Dalam Perladangan

FELDA MENYOKONG INISIATIF PEMELIHARAAN KESEIMBANGAN EKOSISTEM, MENYUMBANG DANA BAGI PEMULIHARAAN HIDUPAN LIAR.

FELDA melalui kerjasama bersama UKM-GSB, pada hari ini telah melaksanakan sebuah Program Tanggungjawab Korporat FELDA melalui Program Inisiatif Pemuliharaan Sun Bear ( Beruang Madu) di Bornean Sun Bear Conservation Centre (BSBCC), Sandakan, Sabah.

Inisiatif ini mencerminkan usaha dan komitmen FELDA terhadap penjagaan Alam Sekitar, Sosial Dan Tadbir Urus (ESG) dengan turut memberi keutamaan kepada habitat ini yang memainkan peranan penting dalam ekosistem serta memberikan manfaat kepada manusia.

Peneroka FELDA Sahabat, petugas FELDA telah turut serta sebagai sukarelawan bersama pelajar UKM-GSB dengan menyediakan mainan (enrichment toy) daripada bahan semula jadi  untuk beruang madu bagi membantu haiwan tetsebut mengatasi sebarang tekanan dan tidak merasa terancam.

FELDA juga turut menyumbang sejumlah RM15,000 bersama FGV Holdings Berhad kepada BSBCC bagi membantu melancarkan operasi dan aktiviti pemuliharaan beruang madu di sini. FELDA akan terus komited dan sentiasa menyokong inisiatif kelestarian, memulihara dan penjagaan hidupan spesies terancam tanpa menganggu habitat tersebut di mana ia mempunyai peranan penting bagi membantu menjaga keseimbangan alam semula jadi.

Semoga usaha ini akan meningkatkan kesedaran serta kepentingan ekosistem ini dan seterusnya memainkan peranan penting dalam menyokong negara mencapai matlamat Pembangunan Lestari Bangsa-Bangsa Bersatu (United Nations Sustainability Development Goals)

Bornean Sun Bear Conservation Centre

SISWA UKM

#ESG #SegalanyaFELDA #FELDALestari #sunbear #SDG15

Pautan Lanjut : Facebook FELDA - Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan

qr code 2903
Federal Land Development Authority, FELDA Tower, Platinum Park, No. 11, Persiaran KLCC, 50088 Kuala Lumpur, Malaysia.
Telephone: 03 2191 2191| Facsimile: 03 2191 2590 | Email : [email protected]

Best viewed using the latest version browser with Resolution 1280 x 1024 and above.

socmed1 socmed2 socmed3  socmed4  socmed4  socmed1