Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) telah ditubuhkan pada 1 Julai 1956 di bawah Ordinan Kemajuan Tanah 1956.
 
     | 
CPO : RM 3,788.00(per tan)
soalan lazim2 hubungi kami2 aduan2 petalaman3
Media Keratan Akhbar 2019 PM akan umum inisiatif baharu FELDA pada Hari Peneroka
 
PM akan mengumumkan inisiatif model baharu FELDA pada sambutan Hari Peneroka FELDA Peringkat Kebangsaan, Ahad ini. - Foto hiasan

ROMPIN: Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan mengumumkan inisiatif model baharu FELDA pada sambutan Hari Peneroka FELDA Peringkat Kebangsaan di FELDA Selancar 3 Muadzam Shah di sini, Ahad ini.

Pengarah Besar FELDA, Datuk Dr Othman Omar, berkata pengumuman itu diharap membolehkan peneroka tidak lagi terlalu bergantung kepada tanaman sawit yang harganya tidak menentu.

“Kita berharap peneroka berusaha dengan kaedah yang sedikit berbeza dari dahulu, contohnya menerusi kaedah menyewakan tanah bagi jangka panjang dan terbabit dalam tanaman kontan,” katanya ketika melawat tapak sambutan program itu di sini, hari ini.

Beliau berkata, sewaan jangka panjang dilihat lebih memanfaatkan peneroka, terutama yang sudah berusia kerana FELDA akan membuat tanaman semula tanpa perlu berhutang modal tanaman semula.

Katanya, terdapat lebih 70 peratus peneroka yang berusia lebih 56 tahun dan ada dalam kalangan mereka menghadapi masalah untuk mewariskan tanah kerana anak berhijrah ke bandar.

Othman berkata, tanaman kontan pula mampu memberi pulangan lima hingga 10 kali ganda dan berkemungkinan lebih lagi jika diusahakan dengan menggunakan teknologi canggih, berbanding kelapa sawit.

Beliau berkata, seramai 10,000 warga peneroka dijangka memeriahkan sambutan Hari Peneroka, yang juga dijangka dihadiri Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Kita juga akan berkongsi pelbagai pameran berbentuk keusahawanan oleh peneroka seperti pameran ternakan arnab ketika hari sambutan itu,” katanya.

Othman berkata, Perdana Menteri juga dijadual mengumumkan pemenang Anugerah Keceriaan Kampung FELDA bagi 2018 yang akan membawa pulang hadiah wang tunai RM1 juta.

Pengunjung juga dapat menyaksikan demonstrasi masakan daripada chef terkenal Datuk Redzuawan Ismail atau Chef Wan. - BERNAMA

Sumber : Berita Harian

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/07/580656/pm-akan-umum-inisiatif-baharu-felda-pada-hari-peneroka

Kaji Selidik Portal